Ορισμός
Η μακρο-PRL είναι ένα μακρομοριακό σύμπλεγμα 150kDa που δημιουργείται από τη σύζευξη μονομερούς προλακτίνης (PRL) 23kDa με αντίσωμα IgG που κατευθύνεται εναντίον συγκεκριμένων επιτόπων στο μόριο PRL.
Σε ασθενή με φυσιολογική συγκέντρωση του δραστικού μορίου της προλακτίνης (PRL), η αυξημένη παρουσία μακρο-PRL ανιχνεύεται και μπορεί να διαγνωσθεί εσφαλμένα ως υπερπρολακτιναιμία και ενδέχεται να οδηγήσει σε περιττές ιατρικές ή χειρουργικές επεμβάσεις.
Η ιδανική δοκιμή για την ανίχνευση μακρο-ΡRL στους ασθενείς με υπερπρολακτιναιμία είναι η επεξεργασία με πολυαιθυλενογλυκόλη (PEG). Τα μόρια μακρο-PRL συγκρατούνται από το υπόστρωμα της PEG και το αποτέλεσμα της εξέτασης μετά την επεξεργασία του βιολογικού υλικού αναδεικνύει την πραγματική τιμή της δραστικής μορφής της PRL.
Δράση
Η μακρο-PRL θεωρείται βιολογικά ανενεργή in vivo λόγω της μειωμένης βιοδιαθεσιμότητάς της. Η μακρο-PRL καθαρίζεται πιο αργά από το μονομερές PRL και συνεπώς συσσωρεύεται στον ορό των ατόμων αυτών. Η συχνότητα εμφάνισης μακρο-PRL αγγίζει το 26% των περιπτώσεων υπερπρολακτιναιμίας ανάλογα με το σύστημα ανοσοπροσδιορισμού.
Σκοπός
Σκοπός της εξέτασης είναι η ανίχνευση της πραγματικής υπερπρολακτιναιμίας και ο αποκλεισμός ύπαρξης ανενεργούς μακροπρολακτίνης.
Παραγγελία εξέτασης
Σε περιπτώσεις όπου η κλινική εικόνα δεν συνάδει με τα εργαστηριακά ευρήματα αυξημένης προλακτίνης.
Προετοιμασία
Η αιμοληψία πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται το πρωί και απαραίτητα 2-3 ώρες αμέσως μετά το ξύπνημα.
Για 2 ημέρες πριν την αιμοληψία θα πρέπει να αποφευχθεί η λήψη αντιυπερτασικών, οιστρογόνων, φαινοθειαζινών, αμφεταμινών, α-μεθυλντόπα.
Δείγμα
Σχετικές εξετάσεις
PRL
Φυσιολογικές τιμές
PRL ολική / PRL μετά PEG
% ανάκτησης μετά επεξεργασία με PEG:
Ενδεικτικό ύπαρξης μακροπρολακτίνης : < 50
Αμφίβολο : 50 – 60
Αρνητικό : > 60
Ερμηνεία της εξέτασης
Η διερεύνηση της πιθανής παρουσίας μακροπρολακτίνης μπορεί να πραγματοποιηθεί με προεπεξεργασία του δείγματος ορού με πολυαιθυλενογλυκόλη (PEG) που ακολουθείται από φυγοκέντρηση που καθιζάνει τμήματα υψηλής μοριακής μάζας. Το υπερκείμενο που περιέχει μονομερή προλακτίνη ελέγχεται στη συνέχεια χρησιμοποιώντας την ίδια ανοσοδοκιμασία προλακτίνης και το αποτέλεσμα συγκρίνεται με τη συγκέντρωση προλακτίνης που λαμβάνεται στο καθαρό δείγμα. Η συγκέντρωση της καταβυθισμένης προλακτίνης υπολογίζεται αφαιρώντας την τιμή της μη καταβυθισμένης προλακτίνης (δηλ. δείγμα προκατεργασμένο με PEG) από τη συνολική τιμή προλακτίνης. Το ποσοστό της καταβυθισμένης προλακτίνης προς την ολική προλακτίνη είναι ένας δείκτης της παρουσίας ή της απουσίας μακροπρολακτίνης.
Όταν το κλάσμα (δηλαδή το ποσοστό) της προλακτίνης που κατακρημνίζεται με PEG είναι ≤60% της συνολικής προλακτίνης, το δείγμα θεωρείται αρνητικό για μακροπρολακτίνη και άλλες αιτίες για υπερπρολακτιναιμία θα πρέπει να αξιολογούνται. Όταν το κλάσμα της προλακτίνης που καταβυθίζεται με PEG είναι >60% της συνολικής προλακτίνης, το δείγμα θεωρείται θετικό για την παρουσία μακροπρολακτίνης.
Τι σημαίνει το αποτέλεσμα της εξέτασης και ποια η θεραπεία;
Σε περίπτωση που διαγνωσθεί η ύπαρξη μακροπρολακτίνης, δεν απαιτείται κάποια περαιτέρω ενέργεια.
Σε αποτέλεσμα αρνητικό για ύπαρξη μακροπρολακτίνης, ακολουθείται το διαγνωστικό πλάνο της υπερπρολακτιναιμίας, που μπορεί να συμπεριλάβει και απεικονιστικές εξετάσεις της υπόφυσης για να αποκλεισθεί αδένωμα υπόφυσης. Η θεραπεία που ακολουθείται είναι η ενδεδειγμένη ανάλογα με την εκάστοτε διάγνωση.